FAMOSTAR NOODVERLICHTING | NOODARMATUREN.NL

FAMOSTAR NOODVERLICHTING

Famostar is door jarenlange ervaring een expert in noodverlichting en vluchtwegverlichting en altijd opzoek naar kwaliteit en kwantiteit. De belangrijkste aspecten voor noodverlichting en vluchtwegverlichting is altijd de kwaliteit en veiligheid. Daarnaast heeft Famostar i.s.m. RH Brandbeveiliging en noodarmaturen.nl duurzaamheid en respect voor het milieu hoog in het vaandel staan. Famostar heeft een nieuwe LED noodverlichtingslijn en vluchtwegverlichtingslijn op de markt uitgebracht. Veiligheid, kwantiteit, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn de 4 speerpunten in het ontwikkelingsprocess van deze noodarmaturen.

HET DOEL VAN NOODVERLICHTING

Famostar noodverlichting en vluchtwegverlichting zorgt ervoor dat als de stroom uitvalt, door bijvoorbeeld een stroomstoring of een brand, de normale verlichting overschakelt naar noodstroom. Deze noodstroom wordt gevoed door een batterij waardoor de verlichting in een verzwakte modus door blijft branden. Dit is de noodverlichting. Dit heeft als doel dat iedereen die zich in het pand bevind nog voldoende zicht en orientatie punten heeft om veilig het pand te kunnen verlaten. Natuurlijk hoopt u dat dit nooit zal gebeuren, maar mocht de situatie zich toch voordoen dan kunt u vertrouwen op Famostar noodverlichting van RH Brandbeveiliging.

ONDERHOUD NOODVERLICHTING

Voor een deugdelijke functionaliteit van de noodverlichting is goed onderhoud noodzakelijk. Wij raden dan ook aan om 1 tot 2 keer per jaar de complete installatie te testen op brandduur (autonomie). De noodverlichting dient wettelijk minimaal 1 uur per jaar te branden. Het is aan te bevelen om de batterijen te vervangen als de 1 uur autonomie niet gehaald wordt, of wanneer de batterijen 4 jaar of ouder zijn. Ook is het zeer raadzaam om 1 keer per jaar de lichtbronnen te vervangen. Het onderhoud voert RH Brandbeveiliging uit en dient conform veiligheidsartikel UNE EN 50172 periodiek en uitvoerig uitgevoerd te worden.

BOUWBESLUIT 2012

Normen en bewustwording zorgen voor meer veiligheid’ Ondanks de komst van het nieuwe Bouwbesluit begin deze maand blijft de verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid van een gebouw op de eerste plaats een zaak van de gebouweigenaar of –eindgebruiker zelf. En al helemaal als het gaat om de noodverlichting en vluchtwegaanduiding, zo betoogt Dirk Janssen als specialist op dit gebied bij RH Brandbeveiliging en Van Lien noodverlichting in Barendrecht. “Maar dat realiseren zij zich niet voldoende. Dus willen wij hen daarvan bewust maken, samen met de adviseur, installateur en inspecteur op het gebied van de brandveiligheid van gebouwen. Want het kan veel veiliger wanneer er meer wordt toegepast dan de wet voorschrijft.” Hij wijst daarbij nadrukkelijk op de normen op dit gebied.

Famostar noodverlichting en vluchtrouteaanduiding (NVA) is tegenwoordig integraal en losmakelijk onderdeel van de moderne en intelligente gebouwinstallatie. Dat komt door de integratie van technieken en is voor de eigenaar of eindgebruiker handig voor een veilig en efficiënt beheer en onderhoud ervan. Maar lastig qua naleving van de wet- en regelgeving met bijbehorende normen die erop van toepassing zijn. Want, hoewel daar langzaam maar zeker verbetering in komt, is die nog altijd versnipperd over de verschillende onderdelen van de integrale gebouwveiligheid.